Boosta träningen med aminosyror

Känner du att du vill maximera både din träning och återhämtning så är denna artikel något för dig.Vår fitness ambassadör PT Zebastian Gudmundsson berättar vad aminosyror egentligen är och vad har dom med träning att göra?

I den här artikeln så får du en snabb genomgång om vad aminosyror/protein är och vilken roll de spelar vid träning. 

 

Att ett extra proteinintag är bra efter träning är inget som har undgått någon nog vid det här laget. Under träning så ”bryter du ner” muskelfibrerna. För att bygga upp och stärka vävnaden igen efter passet så funkar proteinpulver som ett perfekt komplement. Protein brukar kallas kroppens byggstenar då det bygger celler, hormoner och bildar enzymer som är livsviktiga för kroppens alla funktioner. Protein består av 20 olika aminosyror, som delas upp i två grupper: icke-essentiella och essentiella aminosyror. Samlingsnamnet på dessa aminosyror är BCAA (Branched-Chain Amino Acids), dvs grenade aminosyror.

 

 

 

Icke essentiella 

Dessa aminosyrors funktion är bland annat att stimulera muskeltillväxt, prestation och minskar mental trötthet. Denna grupp består av: alanin, arginin, asparagin, asparaginsyra, cystein, glutamin, glycin, ornitin, prolin, serin och tyrosin.

 

Essentiella aminosyror 

Detta är aminosyror som kroppen själv inte kan producera och är väldigt populär efter styrketräning då en av dess primära funktioner är att stimulera proteinsyntesen. Vilket är av yttersta vikt för återhämnting, uppbyggnad av muskelceller i kroppen 

Denna grupp består av: histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, tryptofan, treonin och valin.

 

Nedan finner du några produkter som jag rekommenderar både under och efter träning.

PranaOn Phyto Fire

Med hela 28 g protein per skopa så är Phyto Fire ett fantastiskt kosttilsskott som funkar perfekt efter ett träningspass eller som mellanmål under dagen.

Tips! Blanda i frukostgröten för en extra proteinrik och god frukost!

PranaOn Intra Strength 

Intra Strenght är ett kraftfullt kosttillskott för dig som vill ha en extra push under ditt träningspass. Intra strength innehåller en kombination av aminosyror som ökar transporten av syre till musklerna, stimulerar proteinsyntesen och ökar fettförbränningen