Det här med polyfenoler och cellskydd.

Just polyfenoler är någonting som som kroppen verkligen har nytta av. Deras största uppgift är att skydda kroppen kroppen oxidativ stress genom att neutralisera fria radikaler och på så sätt ge ett cellskydd. Oxidativ stress ligger bakom kroniskt låggradig inflammation i kroppen. Lite enkelt förklarat kan man nästan säga att dom fungerar som ett rostskydd i kroppen.

Här finns det en hel del livsmedel som innehåller rikligt med polyfenoler. Bär med stark färg t.ex svarta vinbär, blåbär och björnbär. Men även röda bär som hallon, granatäpple, jordgubbar.

Bland grönsaker gäller samma sak. Färgstarka och klorofyllfyllda sådana som broccoli, grönkål och spenat är några exempel. Sen har vi alla härliga kryddor som även dom innehåller det eftertraktade…basilika, oregano, timjan och rosmarin.

Olivolja är också ett bra komplement för polyfenoler. Och som extra bonus så har vi mörk choklad, kaffe och rödvin. Hurra kan jag tillägga på den listan!

En bra regel i vardagen kan vara att äta så mycket som möjligt av livsmedel i regnbågens färger. Tänk en färgsprakande sallad eller som på bilden en frukostskål fylld med färgrika bär. Själv ser jag till att köpa det mesta i bär som fryst. Inser att det är ett otroligt bra sätt att hålla kostnaderna nere på den fronten.

Samma sak med många grönsaker. Jag har alltid fryst broccoli, pumpa, sojabönor och sötpotatis i frysen. Perfekt bas till en matig soppa.