Kolhydrater, vad är det egentligen?

Idag så är kolhydrater ett hett ämne när det kommer till kost och det finns även dieter som avstår helt ifrån dom, t.ex. LCHF (low carb, high fat). Så vad är kolhydrater egentligen? Finns det bra eller mindre bra kolhydrater, i såna fall vart då? ”Snabba” och ”långsamma” kolhydrater?

I denna bloginlägg svarar vår ambassadör, fitnesscoach Zebastian Gudmunsson på dom vanligaste funderingarna kring kolhydrater.

Vad är kolhydrater?

Kolhydrater är sockerarter, stärkelse och fibrer som finns i frukt, korn samt grönsaker. Det är även ett av de tre grundläggande makronäringsämnena. Det innebär att det är en av våra huvudsakliga energikällor, där dom andra två är protein och fett. Ett makronäringsämne är något vår kropp kräver stora mängder av och alla makroämnen måste erhållas via kosten då kroppen själv inte kan producera dem. Denna energikälla ger bränsle till vårt centrala nervsystem och energi för att arbeta med kroppens muskler.

Finns det bra och mindre bra kolhydrater? Och i såna fall, vart då?

Ja det gör det faktiskt. Skillnaden mellan dessa kolhydrater är den kemiska strukturen och hur snabbt sockret absorberas och smälts. Vi kommer att dela de olika kolhydraterna i två grupper:

Första gruppen:

  • Innehåll bara en eller två sockerarter, såsom fruktos (i frukt) och galaktos (finns i mjölkprodukter).
  • Innehåller två sockerarter – som sackaros (ex sockerbitar), laktos (ex från mejeri).

Dessa två ”former” kolhydrater finns också i godis, läsk och sirap. Dessa livsmedel är tillverkade med bearbetade och raffinerade sockerarter och har inte vitaminer, mineraler eller fibrer. De kallas vanligtvis ”tomma kalorier” på grund av det låga näringsvärdet.

Andra gruppen:

Innehåller tre eller flera sockerarter. De är oftast näringsämnen som är rika på fiber. Exempel på fiberrika näringsämnen:

  • Havre
  • Bönor
  • Fullkornsbröd
  • Baljväxter

Denna grupp av kolhydrater har ett lågt kaloriintag och har istället ett högt näringsvärde. Det innebär att de innehåller vitaminer, mineraler och fibrer som stärker vår kropp och är mycket bra för kroppens hjärt och kärlsystem, vilket är en stor hälsofördel.

”Snabba” och ”långsamma” kolhydrater?

Alla kolhydrater fungerar som relativt snabba energikällor. Den första ”gruppen” är en energikälla som absorberas mycket snabbare än den ”andra gruppen” av kolhydrater. Första gruppen kan leda till toppar och dalar i blodsockernivåer, medan den andra gruppen kolhydrater ger mer hållbar energi för kroppen att jobba med.

Detta är ett exempel på skillnaden mellan ”snabba” och ”långsamma” kolhydrater. Som ovanstående benämnt då de olika kolhydraterna ger olika sorters energi vilket gör att glukoshalten (sockerintag i blodet)ökar snabbt och att kroppen slår på insulin. Insulinet gör att sockerhalten i blodet stabiliseras genom att öka cellernas upptag av glukos och lagra sockret där.