Boosta ditt välmående under PMS och Klimakteriet

Du känner dig lättretad och irriterad? Uppsvälld? Ditt humör svänger snabbt…Stress, fel näring eller näringsbrister kan vara orsaken till PMS, dålig sömn och låg självkänsla.

Vanliga känslomässiga symptom på PMS är: retlighet, känsla av att vara överväldigad, känsla av att vara uppe i varv, depression, oro, ångest, humörsvängningar, minskat självförtroende,  sömnproblem, ökad hunger och sötsug. Fysiska symptom kan vara huvudvärk, mensvärk, svullnad…Det uppskattas att ungefär 10 % av svenska kvinnor i fertil ålder önskar någon slags behandling för PMDS/PMS.

Förutom att lyssna på kroppen och dess signaler för att varva ner och vila under dessa perioder, kan rätt näring och naturliga ”remedies” så som örter och eteriska oljor ge lindring.


Här kommer en rad bra tips från Neal´s yard Remedies ”Complete Wellness” bok.  

ÖRTER 

Kyskhetsträd är en kransblommig växtart som kallas även för munkpeppar. Har traditionellt använts för att behandla premenstruella spänningar.

Verbena balanserar hormoner och lyfter sinnet.

Skullcap, heter på svenska frossört är en avkopplande tonic som hjälper att lindra spänningar och känslor av oro i kroppen.

Dessa örter kan tas som tinktur eller te. För mer exakta instruktioner om dosering som passar just din kropp, kontakta en kunnig naturläkare.


ETERISKA OLJOR 

Eteriska oljor kan användas för att behandla både fysiska och psykiska besvär under PMS och klimakteriet.

Ros (rosa damascena)  hjälper att lindra känslor av irritation och oro.

Salvia (clary sage) kan vara väldigt upplyftande för sinnet, lindra känslor av stress och nedstämdhet.

Fänkål (fennel) Minskar svullnad och vätskesamlingar i kroppen. Blanda 5 droppar med 10 ml basolja, såsom mandelolja och använd för massage.

Womens Balance 

En skräddarsydd blandning av patchouli, geranium, ros och frankincense från Neal´s yard Remedies kunniga aromaterapeuter. Harmoniserar obalanser, både fysiska och psykiska, före och under menstruation och klimakteriet.Ger känsla av inre klarhet och balans.

Womens Balance finns i en eterisk oljecoktail Womens Balance Aromatherapy Blend som kan användas för:

Inhalation: Lägg  4-6 droppar eterisk olja i en skål med ångande varmt vatten. Blunda och böj dig fram över skålen, täck över huvudet med en handduk och andas in det välgörande ångorna under några minuter.

Massage: Blanda 2-3 droppar eteriska oljor i 3 msk basolja.

Vaporisation: Lägg 2-4 droppar olja på en aromasten eller diffuser.

Som nyhet finns det nu även en hel kollektion med kroppsprodukter i denna populära serie så du kan njuta av bad, massage, duscholja och lyxig kroppskräm, berikade med omega rika havtorn och macadamia oljor.

Gå till butiken för att upptäcka dessa underbara produkter

 


KOSTTILLSKOTT 

Att ha en balanserad kost, hålla sig från koffeinrika drycker, snabbmat, alkohol och socker kan göra stor skillnad för både humöret och för kroppen. Förutom kosten kan följande tillskott ge en boost av spesifika näringsämnen.

Magnesium kan ge lindring till huvudvärk, cravings, kramper och oro.

Borago olja är rik på omega-6 (GLA ) som kan lindra ömhet i kroppen såväl som andra PMS relaterade symptom.