Fett, bra eller dåligt?

”Fett är något som oftast brukar klinga negativt för många människor då det lätt kan associeras med övervikt och fetma” berättar vår ambassadör fitnesscoach Zebastian Gudmundsson. Dock är det kanske inte hela sanningen till vad fett egentligen gör med vår kropp.

Så, vad är fett? Finns det olika sorters fett och vart hittar jag det? I denna blogginlägg berättar Zebastian det viktigaste du behöver veta om denna näringsämne.

Vad är fett?

Fett är en av de tre makronäringsämnena och är en viktig energikälla för vår kropp. Fett ger kroppen energi som lagras i fettvävnaden som energireserver. Fettvävnaden är också värmeisolerande och skyddar de inre organen. Fett behövs för att kroppen ska bygga, reparera celler och producera hormoner och hormonlika ämnen. Att kroppen får i sig fettrik mat är en viktig komponent för att kroppen ska absorbera de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Den rätta typen av fett i balanserad mängd är avgörande för vår hälsa.

Fett tillför också kroppen med så kallade essentiella fettsyror. Dessa fettsyror är något som kroppen inte kan skapa själv, utan dem tillförs via kosten. De essentiella fettsyrorna har en rad viktiga funktioner i kroppen, dem påverkar b.la blodtryck och immunsystem.

 

Finns det olika sorter fett?

Det finns tre olika fettformer, som vi delar upp i två grupper. Skillnaden mellan dem är hur fettsyrorna är byggda samt hur de påverkar kroppen.

Mättat fett

Det mättade fettet används i första hand som energi av kroppen och majoriteten av de livsmedel som innehåller mättat fett är animaliska. För mycket konsumtion av mättat fett kan öka kolesterolhalten i ditt blod. Detta kan i sin tur leda till hjärt-och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. De mättade fettsyrorna som behövs i kroppen kan bildas från andra fettsyror i maten, vilket innebär att vi inte behöver äta något mättat fett. Ett exempel på hur mycket mättat fett ett matfett innehåller är att ju hårdare det är i kylen, desto mer mättat fett innehåller det, t.ex. smör eller margarin.

Exempel på livsmedel som är rikt på mättat fett:

 • Smör
 • Snacks
 • Kakor
 • Godis

 

Enkelomättat – fleromättat fett

Enkelomättade och fleromättade fetter kallas vanligen omättade fetter. En gemensam nämnare för de omättade fetterna är att de är rika på fettsyrorna omega-3 samt omega-6.

Hälsofördelar med omega-3 och omega-6:

 • Sänka blodlipider, blodtryck och reducerad risk för hjärt-kärlsjukdom.
 • Bibehåller blodkärlens elasticitet (bra för blodcirkulation).
 • Hjärnkapaciteten förbättras.

Exempel på livsmedel som är rikt på omättade fetter:

 • Jungfruolivolja
 • Avocado
 • Lax
 • Ägg

Det går att ha som riktlinje att animaliska livsmedel innehåller en högre halt av mättat fett än livsmedel från växtriket. Det gäller även här att hitta en balans och se vart det går att hitta alternativ till källor rika på omättat fett och fokusera på en långvarig varierad kost.

Neal´s Yard Remedies Organic Beauty Oil är en vegansk omega olja som kan blandas i maten, smoothies, salladsdressingen med mera för att ge dig en daglig dos av det nödvändiga fettsyrorna som kroppen använder som byggstenar för hälsosamma celler. Även hud, hår och naglar mår bra av denna tillskott. Innehåller oljor från hampa, nattljus, linfrö, avocado och pumpafrö.