Visste du detta om Geranium?

Pelargonium graveolens härstammar från Sydafrika, den exporterades till Europa i slutet av 1600-talet och man började utveckla hybrider av plantan. Hybriderna i sin tur exporterades tillbaka till de franska och brittiska kolonierna under 1800-talet. I början av 1800-talet började man destillera den eteriska oljan i Grasse och den blev en av de viktigaste parfymingredienserna som användes till ett billigare substitut för den dyra rosenoljan. Idag produceras oljan främst i Afrika, China och Egypten.

Det var mycket tack vare geranium-oljan som parfymerna blev åtkomliga för gemene man från mitten av 1800-talet. Den är fortfarande en mycket viktig parfymolja och en av de mest använda oljorna inom aromaterapi.

PARFYM: Trots att doften inte är särskilt stark blir geranium lätt dominant genom sin sötma. Bara en liten gnutta ger en mjuk ”grön” ton som samlar ihop andra dofter till en helhet, t. ex. där mellannot och basnot spretar åt olika håll. Annars är geranium en av de få dofterna som passar ihop med nästan allt. Den går väl ihop med citrusdofter (apelsin, bergamott, citron, grapefrukt, lime, mandarin, neroli, palmarosa) och andra friska dofter (basilika, enbär, frankincense, mejram, rosmarin, tea tree), kryddor (kryddnejlika, svartpeppar), trä och barr (cederträ, cypress, rosenträ, sandelträ) och andra söta dofter (benzoin, jasmin, kardemumma, lavendel, muskatellsalvia, ros, viol, ylang-ylang). Den maskerar kamomill och fräschar upp patchouli. passar utmärkt för att förstärka rosdofter, och här gäller som alltid med geranium att dosera sparsamt!

AROMATERAPI: Geranium har en lugnande effekt på nervsystemet och kan fungera ångestdämpande, oljan kan användas vid behandling av rastlöshet. Geranium en  populär ingrediens inom hudvård. Oljan har en balanserande effekt på hudens eget sebum vilket gör att den passar både torr och fet hud. Dess antiseptiska och anti-inflammatoriska egenskaper gör den även idealisk vid acne. Oljan används även för sin sammandragande verkan för hud som har tappat sin elasticitet vilket gör den till en fantastisk  ingrediens i kroppsvård för att återfukta huden och motverka bristningar och celluliter.

Neal’s Yard Remedies produkter som innehåller geranium:

Wild Rose Beauty Balm: Vår klassiska antioxidantrika balm som kan användas som rengöring, ansiktsmask eller nattkräm.

Geranium & Orange Hand Wash, Hand Lotion & Hand Cream: en uppfriskande trio för händerna som tvättar rent utan att torka ut. Lotion & Cream lämnar händerna underbart doftande av fräsch apelsin och blommig geranium.

Geranium & Orange Body Scrub : En härlig saltskrubb som mjukgör och förnyar huden med sheasmör och kokosolja.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *