PT:n Zeb tipsar – Grundregeln för ALL viktnedgång, OAVSETT diet

Styrkan av att dokumentera dina matvanor vid viktnedgång – och grundregeln för ALL viktnedgång, OAVSETT diet.

Juste ja, viktnedgång. Ett tema som många känner igen och som är återkommande i mer eller mindre alla medier. Det är inte alltid lätt och det finns ett hav av råd, tips och dieter som alla ska sägs optimala för just dig som vill gå ner i vikt.

Detta är dock en gyllene regel; grunden för viktnedgång är att man förbrukar mer kcal än vad man äter. Men vart och hur ska jag börja? Hur vidmakthåller jag vanorna? Det här är några frågor som du kanske har frågat dig själv många gånger tidigare.

 

Här kommer några tips som kommer hjälpa dig på vägen, nu kör vi!

Vart och hur ska du börja?

Kartlägg dina eller ditt mål. Börja litet. Sätt en tröskel som är hanterbar att kliva över. Här är en kostdagbok ett effektivt verktyg att använda sig av. Det finns flera appar som går att använda för att hjälpa till att räkna ut b.la kcal per måltid och näringsinnehåll. Dokumentera när, vad och hur mycket du äter under sju dagar. Då får du en god överblick kring hur dina kostvanor ser ut både på vardagar och helger. Här kommer två fantastiska verktyg (som dessutom är gratis):

 

https://www.fatsecret.se

Räknar ut kalorier på tusentals livsmedel och ett stöttande community, en svårslagen kombination!

 

http://matkalkyl.se/

En riktigt bra hemsida som hjälper dig att räkna ut kcal per måltid/livsmedel. Du kan dessutom göra personliga kostberäkningar som; energiprocent både för makro (protein, kolhydrater, fett) och mikronutrienter (vitaminer och mineraler).

 

Som du kanske redan har hört (tjatigt som det kan vara) så finns det inga genvägar. Men det betyder inte att det inte finns sätt som gör att du tar dig snabbare till ditt mål.

  1. Använd dig av verktygen ovan och börja med det.
  2. Kartlägg din kost.

Det är verkligen ett effektivt sätt att få en inblick i hur dina kostvanor ser ut.

 

Lycka till!

 

Önskar vår PranaOn ambassadör, PT Zebastian Gudmundsson