7 enkla tips för hållbar viktnedgång

Finns det nåt som säljer tidningar mer än artiklar om snabb viktminskning? Tydligen inte för annars skulle inte tidningar som tex Expressens Söndagsbilaga överleva eftersom de flesta av deras omslag verkar vara fokuserade på olika alternativ på att rasa i vikt med hjälp av olika metoder.  Vad än den nya ’metoden’ för snabb viktminskning är så handlar det egentligen allt om samma sak –  att skapa ett kaloriunderskott.

Alla söker en quick fix som minskar fettdepåerna, som man under en längre tid byggt upp, men som man önskar att den ’nya trendiga dieten’ snabbt och effektivt skall råda bot på.  De flesta kanske går ner nåt kilo men återgår sedan till sina ’normala’ vanor och får snabbt tillbaka de oönskade fettvalkarna.

Det som undgår de flesta är att för att tappa vikt behöver man ändra sitt förhållande och tankesätt kring mat och dryck, allt handlar egentligen om att skapa vanor var man hittar en livsstil och matvanor som gör att man per dag och per vecka har ett kaloriunderskott i förhållande till den kalorimängd man förbrukar. Och då går man naturligt ner i vikt.

7 enkla tips för dig som vill kontrollera ditt ätande, ändra dina vanor och långsiktigt reducera din vikt, det finns inga ’quick fix’

 1. Drick vatten: Visste du att 37% av människor upplever törst som hunger? Innan du går till skafferiet för nåt att äta, drick ett glas vatten istället.
 2. Ät mera protein vid varje måltid: Det är ingen hemlighet att protein ger dig en mer ’mätt’ känsla under en längre tid. Försök boosta din frukost med extra protein tillägg tex proteinpulver i din smoothie och havregrynsgröt på morgonen. Om du behöver en extra mellanmål så är en proteinshake eller bar ett bra alternativ för att still hungern till nästa måltid. Kolla dock vad det är för ’bar’ du konsumerar som många som finns i butikerna och gymmen inte skiljer sig så mycket från vanligt godis vad gäller näringsvädet.
 3.  Aktivera dig: När du öppnar kylskåpet för at du är uttråkad försök istället aktivera dig. Det finns alltid grejer att göra som aldrig blir av, gör en lista på dessa, gör dem och bocka av dem när de är gjorda
 4. Håll rent i skafferiet:
  Det bästa sättet att inte äta ’junk food’ är att inte köpa det. Köp inte vin, godsaker, chips etc. Du kan inte äta det om det inte finns tillgängligt. Om du vill ha nåt sött efter en måltid ät en choklad protein ’bar’ som är proteinrikt men utan extra socker. På detta sätt kan du tillfrädställa ditt ’söt sug’ utan att kompromissa din hälsa.
 5. Sov mer och bättre:
  Ju tröttare vi blir desto lättare är det dras till ’junk food’ som innheåller socker eller rikligt med snabba kolhydrater. När du inte sovit tillräckligt söker kroppen extra källor för energi för att kompensera tröttheten. Försök sova mer och bättre så minskar ätandet.
 6. Håll utskik efter vanor och mönster:
  Att identifiera vanor för extra måltider är det bästa sättet att undvika dem. Äter du när du kollar på tv, är du hungrig efter ett träningspass, äter du medan du sitter och jobbar? Försök undvika de extra måltiderna med tipsen ovan.
 7. Sök professionell hjälp:
  Kan vara värt att uppsöka en kostrådgivare för att göra de nödvändiga förändringarna som är bäst just för dig. Du hittar flera duktiga PT och kostrådgivare bland våra ambassadörer. 

Hoppas ovan råd hjälper dig på din personliga resa för en bättre hälsa och ett bättre välmående hälsar Michael, Eteritiques ägare som även håller sig aktiv utanför arbetstimmarna genom att paddla kajak, gymma och fysiskt krävande yogapass.