Träning och återhämtning med PT:n Zebastian

Träning och återhämtning 

Dom flesta som tränar har nog förstått att återhämtning är av yttersta vikt för att kroppen ska läka, bygga upp sig igen och ladda upp inför kommande fysiska utmaningar. I denna blogginlägg berättar vår ambassadör Fitnessprofilen Zebastian Gudmundsson närmare om hur man ska tänka kring träning och kost.

 

Återhämtningen kan se olika ut beroende på träningsupplägg och det är väldigt individuellt. Om du springer mycket så kan det vara bra att ha ”active recovery runs” vilket innebär att du jobbar i ett lugnt tempo under den bestämda distansen med en låg puls. Det kan även vara smart för dig som både springer eller kör styrka att lägga in vissa pass som har fokus på stretch/foamroller och rörlighetsövningar. Detta kan vara till stor hjälp för att mjuka upp de muskelgrupper som kan vara stela och trötta efter intensiva träningspass. Även detta kan kallas för en aktiv vila/” active recovery workouts”. Med det sagt så är det absolut även bra att lägga in vilodagar då du låter kroppen återhämta sig helt. Som du kanske börjar inse så är detta väldigt individuellt och det gäller att ta hänsyn till hur kroppen mår och tänka långsiktigt.

 

Att återhämtningen kan se olika ut är nu ingen nyhet men vart kommer kosttillskott in i bilden? Hur kan du optimera effekten av din återhämtning med hjälp av aminosyror och proteinpulver?

Aminosyror fyller olika funktioner och vi kommer att fokusera på aminosyran L-Glutamin (Glutamin) samt vikten av protein efter träning. Aminosyran Glutamin är en icke essentiell aminosyra som är ett perfekt komplement som både ger effekt under och efter träningen. Under träningen är Glutamin bland annat något som kroppen använder som energi och stimulerar de hormoner som förhindrar muskelnedbrytning både under och efter träningen. En annan god funktion är att Glutamin även stärker kroppens immunförsvar. Så att säga att glutaminets funktion för maximal återhämtning är fantastisk är absolut ingen underdrift.

Protein brukar kallas kroppens byggstenar, vilket är mer än förståeligt. Så vad är protein egentligen? Protein är en av tre makronutrienter som är uppbyggt av 20 olika aminosyror. Dessa aminosyror fyller olika funktioner så som att stärka immunförsvaret, återhämtning, bildar hormoner och enzymer som stimulerar muskeluppbyggnad och är livsviktigt för vår kropp. Vid tung träning så bryts musklerna ned och vid vila så byggs de upp igen. Här kan proteinpulver spela en stor roll vid återhämtning, då det i sin tur stimulerar proteinsyntesen som ligger i grund för muskeltillväxt/uppbyggnad.

 

Testa på dessa kosttillskott från PranaOn nedan och ge din kropp så goda förutsättningar som möjligt för optimal återhämtning och maximal effekt av din träning.