Vad är antioxidanter?

Inom kost och hälsa så har ordet antioxidanter använts flitigt under de senaste åren och hyllats för sina fantastiska hälsofördelar, men vad är antioxidanter egentligen, och vart hittar jag dem? I denna bloginlägg svarar vår ambassadör, fitnesscoach Zebastian Gudmunsson på dom vanligaste funderingarna kring antioxidanter.

Vad är antioxidanter?

Antioxidanter är ett sammansatt namn på ett antal ämnen. Vissa är vitaminer, mineraler och andra är färgämnen i bär, frukter och grönsaker. Anti betyder mot, och oxidation är reaktioner som bildas av syre, därav namnet antioxidanter. Gemensam nämnare är att de har en positiv effekt på hälsan genom deras förmåga att neutralisera fria radikaler. Fria radikaler bildas ständigt i kroppen, som en biprodukt av b.la vår ämnesomsättning och syret vi andas. Ja samma syre som vi behöver för att överleva bildar fria radikaler som i sin tur påverkar kroppen negativt. En parallell med detta är när du tar en tugga av ett äpple och låter det sedan stå. Den brunaktiga ytan på äpplet som blir ”förruttnat” är en bieffekt av de fria radikalerna.

De fria radikalerna kan starta processer, som kallas oxidativ stress, vilket i slutändan leder till inflammatoriska tillstånd och infektioner i kroppen. Antioxidanter fungerar som skydd mot bildning eller effekter av fria syreradikaler.

 

Vad är fria radikaler?

Fria radikaler är syre som förstör de ämnen de kommer i kontakt med. Detta syret innehåller inte bara syre utan även kväve, de reaktiva föreningarna kring och i alla celler i vår kropp och i andra livsformer. En konsekvens av detta blir oxidationsskador. Kroppen skyddar sig mot detta via sitt egna uppbyggda försvar av enzymer och antioxidanter. Det kroppens försvar gör att de bryter ner de fria radikalerna och de omvandlas till vatten. Gemensam nämnare för detta försvar av enzymer är att de behöver ett eller flera mineralämnen för att fungera, t.ex. Selen eller Zink.

Vart hittar jag antioxidanter?

Exempel på livsmedel med antioxidanter:

  • Blåbär, gojibär, tranbär och Açai.
  • Morötter
  • Sparris

Det är ingen slump att många bär som t.ex. goji och Açai kallas för superbär p.g.a sitt höga näringsvärde av just antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Antioxidanter finns även i en rad vitaminer och mineraler som:

  • Vitamin A, B2, B5, C & E
  • Zink
  • Selen
  • Magnesium

 

Hos Eteritique hittar du rena, naturliga kosttilskott med det viktiga antioxidanterna och vitaminerna som hjälper dig att boosta hälsan. Super Antioxidant Boost innehåller en blandning av vindruvskärna, pinjebark, olivblad och C vitamin skyddar den cellerna mot oxidativt stress, och vitamin D och C tillsammans med mineralerna sink och selenium bibehåller immunsystemets normala funktion.

Men’s Health Supplement är ett kosttillskott designat för män.Den innehåller en synergistisk blandning av vitaminer, mineraler och fytonutrienter för ett normalt fungerande immunsystem.Zink bidrar till att bibehålla normala testosteronnivåer samt till normal fertilitet och reproduktion. Innehåller även rosenrot, B6 och B12 som bidrar till att minska trötthet och utmattning.